23 november, 2009 (gepubliceerd)
27 oktober, 2015 (laatst gewijzigd)

Waarom Feynman de grootste natuurkundige aller tijden is

  Rubrieken: Wetenschap
  Steekwoorden:  , , , , ,


Inleiding
Vijf grootste natuurkundigen
Vijf video’s (zonder hinderlijke reclame)
Boerhavevoordracht van Ad L
Uitslag

Inleiding
De discussie over wie de grootste Nederlander is, heeft menige kritische reactie losgemaakt. En dat is wat ik er leuk aan vind: het leidt tot een inhoudelijke discussie. Wie er dan <uiteindelijk wint>, Johan Cruijff of Willem de Zwijger, is van minder belang.

Het initiatief om de grootste natuurkundige aller tijden te laten kiezen door het publiek, heeft dezelfde aantrekkelijkheid. Er wordt over wetenschap gesproken.

Volgens mij zijn er twee Amerikanen die tot de beste natuurkundigen aller tijden horen: <Philip Anderson> en <Richard Feynman>, Toen de Volkskrant mij polste of ik er wat voor voelde om Feynman te verdedigen, zei ik meteen ja.

De vijf grootste natuurkundigen
De procedure van de uitverkiezing was als volgt:

Op een <website> van initiatiefnemers de Volkskrant en het tijdschrift Natuurwetenschap&Techniek kon gestemd worden op een lijst van honderd natuurkundigen. Die lijst was samengesteld door onder meer Herman de Lang en Vincent Icke  en gepubliceerd als <Canon van de natuurkunde>. Helaas is de lijst van namen van de honderd verdwenen van de <website>.
Uit die stemming werden de vijf met de meeste stemmen geselecteerd. Dat bleken te zijn (chronologische volgorde):

<Galileo Galilei> (<Frans van Lunteren>)
<Christiaan Huygens> (<Vincent Icke>)
<Isaac Newton> (<Klaas Landsman>)
<Albert Einstein> (<Sander Bais>
<Richard Feynman> (<AL>)

De namen tussen haakjes representeren de personen die bereid waren gevonden om de kandidaat in het openbaar te verdedigen. Vervolgens werden alle verdedigers door Martijn van Calmthout, wetenschapsjournalist van de Volkskrant,  geïnterviewd: <interview met Frans van Lunteren>, <interview met Vincent Icke>, <interview met Klaas Landsman>, <interview met Sander Bais>, <interview met AL>.

Vijf videos
Ongeveer gelijktijdig werden er door Willum Morsch en Frans van Workum, in opdracht van de Volkskrant, vijf korte video’s gemaakt. Deze filmpjes dienden als steun voor degenenen die hun stem wilden uitbrengen. Hieronder zijn de vijf video’s (wederom in chronologische volgorde)  te vinden (ik heb de commercials eruit gehaald).

[flv:http://www.interferenties.nl/wp-content/uploads/ad/vanlunteren_galilei.flv 350 240]
[flv:http://www.interferenties.nl/wp-content/uploads/ad/icke_huygens.flv 350 240]
[flv:http://www.interferenties.nl/wp-content/uploads/ad/landsman_newton.flv 350 240]
[flv:http://www.interferenties.nl/wp-content/uploads/ad/bais_einstein.flv 350 240]
[flv:http://www.interferenties.nl/wp-content/uploads/ad/lagendijk_feynman.flv 350 240]

Vijf voordrachten
De slotbijeenkomst was op de avond van 21 oktober in Museum Boerhaave in Leiden. Een prachtige locatie en een paar honderd aanwezigen. De vijf verdedigers mochten elk een voordracht van ongeveer tien minuten houden, met na elk verhaal een korte discussie. Al bij aankomst bleek dat het er “hard” aan toe zou gaan. Met veel humor werd mij duidelijk gemaakt dat Feynman geen schijn van kans had. En mijn “tegenstanders” geloofden dat ook echt. Zoveel onwetendheid bracht me in een strijdbare stemming. De volgorde van presentatie was chronologisch: Galilei eerst en Feynman laatst. Menig spreker liet zich laatdunkend uit over de andere “grote natuurkundigen” en brachten hun eigen kandidaat met veel zelfgenoegzaamheid. Ik vond het geheel zeer vermakelijk.

Leidse hoogleraar wetenschapscommunicatie <Jos van den Broek> leidde ieder spreker in met vermakelijke demonstraties.

Ik heb mijn best gedaan om aan te tonen dat Feynman echt het grootste genie was. Luister zelf wat ik (zo ongeveer) naar voren heb gebracht.

Uitslag
Aan het einde van de voordrachten en na wat discussie werd er door ruim tweehonderd mensen gestemd. Met als <uitslag>:

  1. Einstein    (36%)
  2. Huygens   (21%)
  3. Feynman  (17%)
  4. Newton    (14%)
  5. Galilei       (12%)

Ik was tevreden met de uitslag, hoewel Feynman beter verdiend had.

Print Friendly
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Schrijf een reactie

*