11 oktober, 2010 (gepubliceerd)
  6 september, 2012 (laatst gewijzigd)

Goed uitlijnen van tabellen: handig voor gestresste sociale-media gebruikers

  Rubrieken: Consument
  Steekwoorden:  , , ,

Essentie
Door tabellen in teksten beter te structureren en beter uit te lijnen, kunnen deze tabellen veel sneller worden geïnterpreteerd. Leestijd kan gemakkelijk tot een derde worden gereduceerd indien tabellen zorgvuldig ontworpen worden. Trends worden zichtbaar die anders verborgen blijven. Tegen het einde van deze post geef drie voorbeelden: een goede en een twee slechte tabellen. In al deze tabellen zal ik appels met peren vergelijken.

Beeld versus tekst
Beeld en geluid overheersen bij het uitwisselen van wederwaardigheden, ten koste van het geschreven woord. In tegenstelling tot het zoeken in teksten, is het zoeken in dragers van beeld en geluid naar fragmenten hopeloos inefficiënt. Een mooi voobeeld hiervan is de trend om gebruiksaanwijzingen van apparatuur niet in gedrukte of digitale  tekst aan te bieden aan de klant, maar in de vorm van een video. Dit is een regelrechte ramp.

Als de kwetterende beeldfanaten het voor het zeggen zouden krijgen, moet de gezagvoerder van een in-nood verkerend vliegtuig een schreeuwerige, sprankelende video bekijken om te zien welke vleugelklep hij moet dichtzetten. Gelukkig dat bij het overdragen van informatie de emotie wordt uitgeschakeld en we terugvallen op teksten met woorden, tabellen en grafieken.

Snel van begrip
Als een non-fictie tekst bedoeld is om informatie over te brengen, is het prettig als dat niet met omhalen gebeurt. Als ik een krantenartikel lees over de belastigdruk in Nederland wil ik de essentie snel begrijpen. Kranten als Metro en Spits lossen dit op door de essentie terug te brengen to het Niets. Menige lezer leest diagonaal, of van achter naar voren, of slechts gedeeltelijk. In al deze gevallen kan een auteur ervoor zorgen dat de lezer de essentie toch begrijpt.

Appels en peren
Ik laat u hieronder een tabel zien van een grote fruitteler. Daarbij verzoek ik u om een paar vragen snel (binnen twee seconden) te beantwoorden: 1) Voor welk soort fruit verwacht u dat 2011 een topjaar zal zijn? en 2) Wat was het beste jaar voor de peren?

Bagger tabel 1
Opgeleukte tabellen als onderstaande zijn in vele glossies te vinden. En maar twitteren en facebooken hoe creatief we zijn. Deze vrolijke, opgeleukte, doch onleesbare tabel dient te worden geklasseerd als hashtag #baggertabel.

Bagger tabel 2
De hier volgende tabel met dezelfde informatie bevat nog vele fouten. Ik ga ze niet allemaal opnoemen. Ook twitteren met #baggertabel.

Saaie tabel  van uitmuntende kwaliteit

Deze laatste vorm van de tabel is uitstekend. Alles keurig uitgelijnd en geen appels met peren vergeleken. Voor bananen verwacht ik dat 2011 een topjaar zal zijn. En het beste perenjaar was 2009.

Hoe te vergelijken
Altijd uitlijnen op de decimale komma. Ogen kunnen heel slecht horizontaal gerangschikte getallen vergelijken, maar heel goed verticale – en zeker als ze goed uitgelijnd zijn.

Wetenschap
Bovenstaand uitlijnadvies wordt ook in de wetenschap vaak ( zeker 1/3 van de gevallen) in de wind geslagen. Een voorbeeld: hier een tabel uit zeer recent RIVM rapport 607300015. Dit advies wordt uitgebreid behandeld in mijn boek, dat een nuttige, praktische handleiding is voor jonge wetenschappers. Uit het volgende schandalige voorbeeld van het Ministerie van Financiën blijkt dat mijn boek ook van nut kan zijn voor mensen buiten de wetenschap.

Print Friendly
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 reacties op “Goed uitlijnen van tabellen: handig voor gestresste sociale-media gebruikers”

  1. Hans schreef:

    Wat een verschil! Serieus je merkt het gewoon aan je ogen.

    Nu nog een tooltje waarmee je eenvoudig een tabel in html kunt maken, die tevens goed leesbaar is. Verder staat of valt het met goed pivoteren.

    Gr,
    Hans

  2. Ad Lagendijk schreef:

    Inderdaad een groot verschil.
    Binnen html is dat programmaatje van u moeilijker dan u denkt. Gelukkig worden in de meeste gevallen de data m.b.v. een script (bijv. php) uit een database gehaald. Het uitlijnen van de getallen is met een script een fluitje van een cent. Ook kan de tabel sorteerbaar worden gemaakt. Het verwisselen van kolommen en rijen kan ook met een script, maar dat lijkt me heel wat moeilijker. Het beste lijkt mij om twee tabellen te maken en de gebruiker met een een muisklik de kans te geven de andere tabel te laten zien.

Schrijf een reactie

*